Међународна научна конференција Савремена српска фолклористика 14

На Педагошком факултету у Ужицу Универзитета у Крагујевцу 26. и 27. априла 2024. године одржана је Међународна научна конференција Савремена српска фолклористика 14, у организацији Педагошког факултета у Ужицу, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, Удружења фолклориста Србије и Градског културног центра у Ужицу.

Свој допринос изучавању фолклористике дало је 29 проучавалаца, који су се, у оквиру скупа,  бавили изворима фолклористичких истраживања (теренским, архивским, дигиталним, итд.), фолклором ужичког краја и савременим и актуелним проучавањима ове дисциплине. Излагања су била подељена у шест тематских секција, а изузев веома занимљивог и инспиративног истраживачког рада и плодоносне дискусије, учесници су у оквиру програма обишли наш град и посетили његове знаменитости, али уживали и у концерту етно-музике и традиционалних игара нашег краја.

С обзиром на то да је први и дотад једнини научни скуп који се бавио фолклористичким истраживањима одржан у Ужицу 1961. године (Конгрес Савеза фолклориста Југославије), поносни смо што смо после 63 године део овакве културне историје Ужица.

Резултати научних истраживања у оквиру ове конференције биће објављени у посебном зборнику чији су уредници проф. др Немања Радуловић са Филолошког факултета у Београду и доц. др Александра Бјелић са Педагошког факултета у Ужицу.