Кустендорф

У Дрвенграду на Мокрој Гори, 2008. године одржан је први Међународни филмски фестивал „Кустендорф“. Оснивач, програмски селектор и директор Фестивала је прослављени филмски режисер Емир Кустурица. Фестивал је посвећен како великанима савременог ауторског филма, тако и будућим филмским ствараоцима. „Кустендорф“ се представља у пет програмских целина: Такмичарски програм фестивала, Ретроспектива великана, Ретроспектива – руски филм, Савремене тенденције и Евергреен.

 

Љубав, наша је планета

Међународни фестивал поп музике за децу који окупља најеминентније композиторе и децу солисте из овог дела Европе. Текстови песама поред забавног имају и едукативни карактер јер обједињују теме везане за људска права, борбу против расизма, екологију, породицу, школу…Поред деце са простора бивше Југославије, на овом фестивалу учествовала су и деца из Израела, Канаде, Италије…

 

Парк Фест

“Омладина Ужица” идејни је творац „Парк Феста“, доминантно музичког фестивала са елементима спортских, књижевних и рецитаторских збивања. Одржава се у летњем периоду на обали реке Ђетиње, симболизујући неотуђивост Ужичана од места где су направили прве кораке. Парк Фест посећују туристи из целог света захваљући „Омладини Ужица“ која је интегрисана у трансверзалу европских омладинских организација.

 

Графичко бијенале „Сува игла“

Међународна манифестација графичко бијенале „Сува игла“ у оквиру Краковског графичког Триенала увршћена је међу 22 престижне манифестације у свету и представља се на изложби „Интерграфија“ у оквиру Триенала. Бијенале „Сува игла“ у Ужицу је још од свог оснивања 1993. године усмерено ка праћењу и подстицању стандардне графичке продукције остварене у техници сува игла.

 

Југословенски позоришни фестивал

Сваке године у новембру ужичко Народно позориште је домаћин Југословенског позоришног фестивала „Без превода“ који окупља најбоља театарска остварења у протеклој сезони са простора бивше Југославије, по избору селектора фестивала. Награда „Ардалион“ додељује се најбољима у више различитих категорија. Програм фестивала обогаћен је пратећим манифестацијама, изложбама, књижевним вечерима, сусретима са позоричним ствараоцима…

 

Скокови са старог железничког моста

Као незванично савезно такмичење, у Ужицу се од 1993. године, у месецу августу, организују скокови у воду са старог железничког моста. После традиционалног такмичења у скоковима у воду са Старог моста у Мостару, које је прекинуто због рата у БиХ-а, у новој Југославији такмичења су почела да се одржавају у Ужицу, са старог железничког моста (16м) преко реке Ђетиње, којим је некада ишла пруга уског колосека према Сарајеву. Такмичење траје два дана уз богат пратећи културно-забавни програм.

 

Лицидерско срце

Лицидерско срце је међународна смотра дечјег фолклора. На фестивалу учествују деца старости до 15 година из Србије и земаља у окружењу са својим традиционалним фолклорним играма. Ова манифестација се показала као дивна прилика за упознавање, дружење, размену искустава и склапање нових пријатељстава. Фестивал прате и бројне активности попут отворених играоница фолклора, а гости овом приликом посете и најзначајније туристичке дестинације у окружењу.

 

Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ Ужице

Ова колонија је део ауторског пројекта „Керамика Злакуса“ академског сликара –керамичара Софије Бунарџић. Посебност колоније огледа се у гражењу финих спона између традиционалног лончарства и савремених тенденција у уметничкој керамици. Истом технологијом како се некад радило, савремени уметници стварају своја дела модерног стила. Колонија се организује сваке године у августу месецу.

 

Међународни блуз и рок фестивал „In Wires”

Удружење љубитеља блуза и рока „Глас Искуства“ (Vox Experience) из Ужица од 2002. године организује блуз и рок фестивал „In Wires“.

Фестивал траје два дана где се поред музичког дела програма приређују и други садржаји везани за блуз и рок културу, као што су изложбе слика, музичке радионице (workshops), изложбе фотографија, промоције књига, цд издања, перформанси итд.

До сада су на фестивалу наступале све актуелне блуз групе из Србије, и то: Raw Hide, Di Luna Blues Band, Pera Joe Blues Band, Point Blank, The Highlanders, Bootleg Blues, Blue Family, Šinobusi, Zona B, Texas Flood, Nick Dragg, Lost Paris Tapes, The Jam Station, Moondance. Такође су наступали и позната имена наше рок сцене: Деца Лоших Музичара, Електрични оргазам, Nigh Shift, Дејан Цукић.

Од шестог фестивала наступају и врхунске европске и америчке блуз и рок групе: Jefferson Starship – САД, Big Brother & The Holding Company – САД, Stan Skibby – САД, Jake Walker – САД, Gregg Wright – САД, Joshua Blue – Велика Британија, Nick and the Backbone – Грчка, Little G. Weevil Band – Мађарска, St. Johnny Band – Република Чешка, Sonny And His Wild Cows – Мађарска, Blues Wire – Грчка, El Kachon – Словенија. Програм фестивала и листа учесника гарантују достизање врхунских уметничких и едукативних домета због којих Удружење љубитеља блуза и рока „Глас Искуства“ постоји од 2002. године.

 

 

Мото сусрети

Манифестација забавног и туристичког карактера окупља мотористе и љубитеље мотора из наше земље и целе Европе. Током мото сусрета организују се бројна такмичења, игре, концерти и излети.

 

Материјал за израду ове странице је преузет са сајта Туристичке организације Ужица уз њихово одобрење.