Стари Град

Остаци Ужичког града леже на стеновитом гребену, који готово преграђује корито Ђетиње на месту где она истиче из клисуре и утиче у питому котлину. Утврђење је подигнуто на високом, релативно неприступачном, гребену које са три стране окружује река Ђетиња. Према западу, југу и истоку окомите литице, високе и до 50 м, као јаки природни бедеми спуштају се до реке.

Хидроцентрала на Ђетињи

Хидроцентрала на реци Ђетињи налази се испод ужичког Старог града, а направљена је 1900.године и један је од симбола града Ужица. То је прва електрична централа подигнута по Теслиним принципима полифазних струја у Европи и друга у свету, свега пет година после подизања исте такве на реци Нијагари у Америци.

Црква Светог Марка

Стара црква у Ужицу смештена је у делу града познатом по имену Царина. Црква се први пут помиње у трећој деценији 18. века као мала црква – Чатмара грађена у стилу цркава брвнара која се налази у српском делу вароши. Феликс Каниц помиње Маркову цркву у Ужицу за коју каже да је саграђена 1828.године, да је грађена у бондруку, са стрмим и високим кровом, покривена шиндром, са малим дрвеним торњем на западној страни. Уз цркву је 1890. године подигнут звоник од дрвета, висине 22 м. По складним облицима и лепоти јединствен је у Србији.

Црква Светог Ђорђа

На  иницијативу богатијих трговаца и угледних грађана Ужица, саборна црква, посвећена Светом Ђорђу, грађена је у периоду од 1842. до 1844.г. Налази се у центру града у близини Гимназије

Јокановића Кућа

Јокановића кућа је припадала једној од најбогатијих трговачких породица Ужица у другој половини 19. века – породици Јокановић. Позната је и под именом “Пецара” (Јокановићи су трговали, између осталог, вином и ракијом и држали неколико механа у Ужицу). Кућа је једна од ретких сачуваних репрезентативних кућа 19. века, не само у Ужицу, већ и широј околини.

Народни Музеј

Народни музеј представља посебан споменички комплекс који је од свог оснивања смештен у две зграде изграђене пред Други Светски Рат за потребе Народне банке. У овим објектима, у јесен 1941. године, били су смештени Врховни штаб НОПОЈ и Централни комитет КПЈ, а у подземним просторијама, тзв. Трезору, било је цивилно склониште и партизанска фабрика оружја и муниције.

Гимназија

У ужичкој Реалки предавали су Љубомир Стојановић, државник, политичар и филолог, Љуба Давидовић, министар просвете и председник Владе, Настас Петровић, један од првака Народне радикалне странке, вајар Симеон Роксандић, филозоф и писац Милош Перовић, Драгиша М. Ђурић, професор Београдског универзитета и многи други.

Зграда Ужичке гимназије је изграђена је 1838. године у стилу академског реализма – академизма.

Градски Трг

Централно место у  граду заузима Трг партизана. Урбанистичко решење градског трга као јединственог и изузетног сценског простора изванредно се уклапа у потребе грађана за местом најразличитијих културних, забавних и политичких окупљања. Почев од Позоришта и Библиотеке на челу, трг се целом ширином спушта у више нивоа према главној улици и продужава све до хотела “Златибор”. На тргу се изводе сценски спектакли, он је омиљено место дружења свих генерација Ужичана.

Ђетиња

Река Ђетиња је лева притока Западне Мораве, настаје у северном делу Креманске котлине, на југозападним падинама планине Таре од од четири мање реке.

Народно Позориште

Ужице има Позориште од 1945. године, а зграда у којој се данас налази подигнута је 1968. године. Позоришна сала је једна од најлепших у Србији и може да прими 560 посетилаца. Налази се у центру града на великом Градском тргу. Сваке године у оквиру Југословенског позоришног фестивала на сцени Ужичког позоришта одржава се смотра најуспешнијих позоришних представа Србије и Црне Горе.

Градска Галерија

Градска галерија у Ужицу основана је 1990. године. Галерија се бави излагањем дела модерне и савремене југословенске уметности, а организује и изложбе иностраних аутора. У својој делатности има и веома значајну међународну манифестацију – Интернационални графички Бијенале “Сува игла”, чији је иницијатор, оснивач и организатор. У оквиру Краковског графичког Триенала уврштена је међу 22 престижне манифестације у свету и представља се на изложби Интерграфија у оквиру Триенала. До сада је одржано 6 Биенала.

Историјски Архив

Историјски архив је међуопштинска установа чија територијална надлежност обухвата општине: Ужице, Пожега, Ариље, Бајина Башта, Ивањица, Косјерић, Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Чајетина. Формиран је 24. априла 1948. године. Архив у својим депоима чува 721 фонд са 2240 метара архивске грађе.

Народна Библиотека

Историја Народне библиотеке Ужице почиње на Преображење 1856. године, када је на иницијативу напредног грађанства и омладине основано Ужичко читалиште. Данас је Библиотека модерна установа са преко 190.000 књига, преко 130 наслова периодике и интернет клубом, која суграђанима нуди обиље информација из свих области живота.

Градски културни центар

Градски културни центар у Ужицу је основан Одлуком скупштине Града Ужица, 8.06.2010. године ради обављања делатности којима ће се створити услови за адекватан развој деце и омладине, али и грађана свих генерација града Ужица, кроз организовање и промоцију афирмативних културних, образовних и спортских садржаја.